Introducing: Big Year Härryda 2017

Om några dagar har jag bott åtta år i Härryda kommun. Under dessa år har jag som mest fått in 111 fågelarter på kommunårslistan (2014), och även om Härryda inte är Sveriges fågeltätaste kommun är 111 arter ett rekord som inte är mycket att hänga i granen.

Det här beror förstås på att jag aldrig försökt mig på någon ordentlig kommunsatsning, men nu har jag blivit taggad av den stundande Big Year WP-satsningen som drar igång om ett drygt dygn och tänker att det är dags. Så nästa år kör jag ett Big Year Härryda! Inte så att jag tänker ta tjänstledigt och skåda hela året, men jag tänker i alla fall försöka så gott det går på den tid jag har till förfogande för skådning, och försöka komma ut lite mer än jag gjort de senaste åren. Jag har satt upp följande mål:

  1. Jag ska slå mitt tidigare rekord på 111 arter.
  2. Jag ska försöka matcha WP-satsningen procentuellt. Ser de 70 % av de arter som har observerats i WP ska jag försöka se 70 % av de arter som har observerats i Härryda.
  3. Punkt 1 och 2 gäller enbart fåglar. Men med hjälp av alla artgrupper tänker jag försöka matcha WP-satsningens totalsumma. Slutar de på 706 fågelarter ska jag alltså ha observerat minst 706 arter i Härryda, alla artgrupper inräknat.
  4. Jag ska försöka få med hela familjen, i alla fall på punkt 3.

Att slå 111 arter känns relativt rimligt (punkt 1). Och det känns som att man borde kunna matcha totalsumman genom att använda sig av alla artgrupper (punkt 3), men det kräver att jag ger mig på betydligt mycket mer växter och insekter än jag tidigare gjort vilket blir en kul och lärorik utmaning. Och lyckas jag bara överföra en del av den yngre generationens Pokémon GO-entusiasm till det här samlandet ska inte punkt 4 heller vara omöjlig.

Men punkt 2 däremot känns just omöjlig. Big Year WP satsar på att komma över 700 arter, vilket motsvarar 70 % av de 996 arter som setts i WP. Applicerat på Härrydas artlista skulle 70 % innebära att jag behöver komma upp i över 150 arter, och med tanke på att det de senaste två åren bara har rapporterats totalt 156-157 fågelarter per år i Härryda känns det mer eller mindre omöjligt i kombination med jobb, barn och ett liv som inte bara går ut på fågelskådning. Men det är ju alltid kul att ha ett utopiskt, nästan ouppnåeligt mål med också om man ändå ska ha flera mål. Det blir spännande att dra igång. Om ett dygn är det dags!