En sjukt dålig start

Efter att ha varit utomsocknes hela den 1 januari blev 2 januari startdagen för artsamlandet i Big Year Härryda 2017. Den öppnande arttrion blev nötväcka, blåmes och ovanstående domherre, men det är naturligtvis inte det som åsyftas med rubriken ”En sjukt dålig start”. Det är fortsättningen.

På eftermiddagen den 2 januari drog jag iväg med tre fjärdedelar av familjen för att försöka se den vigg och den varfågel som rapporterats längs Eskilsbyvägen dagen innan. Vigg är inget man snyter ur näsan här i Härryda, och varfågel har jag aldrig sett i kommunen. Sagt och gjort, vi drog. Och såg: noll arter. På båda ställena var det totalt fågeltomt. Det enda flygande vi såg var ett antal plan som lyfte från Landvetter, eftersom vi var precis i närheten av flygplatsen.

Dagen efter slog en rejäl förkylning till som effektivt höll mig hemma i några dagar. Men den 6 januari var jag tillräckligt på benen för att göra ett nytt försök på vigg, den här gången i Rådasjön där en flock på 8 ex rapporterats. Och den här gången gick det bättre! Dessutom hade en knölsvan rapporterats från Mölndalsån i Mölnlycke (vilket faktiskt är ovanligare än man kan tro här), så jag svängde vägen förbi den och passade på att plocka in några arter till i närheten, bland annat strömstaren vid Mölnlycke fabriker. Plötsligt var jag uppe på 18 arter, förkylningen hade nästan försvunnit och jag var redo att … åka på en rejäl halsinfektion. Om det var en följd av förkylningen eller en ny vet jag inte, men den har i alla fall hållit mig helt hemma ända till idag en hel vecka senare. Sämre start får man leta efter, men passande nog skrivs i alla fall den här posten på fredagen den trettonde.

Sämre start får man leta efter, men passande nog skrivs i alla fall den här posten på fredagen den trettonde

Efter att ha lyckats se några förskrämda sidensvansar genom fönstret igår är jag nu uppe i 19 arter. Hur som helst. Jag kommer under året lägga in alla mina nya kryss i en app som heter ScoutLog (förutom att rapportera dem till Artportalen förstås) för att på en karta kunna se var jag sett alla arter första gången. Hittills visar den kartan på … låg mobilitet. Det är tur att året är långt.

Krysspositioner i ScoutLog för X=1-19, till och med 2017-01-13.
Aktuella bilder
X=[?] / 2017-01-02 / Skällsjöås, Landvetter
X=11 / 2017-01-06 / Vigg, Rådasjön
X=13 / 2017-01-06 / Knölsvan, Mölndalsån, Mölnlycke
X=18 / 2017-01-06 / Strömstare, Mölnlycke fabriker