Petter Northug siktad i Härrydaskogarna

Första fyndet i Härryda: Petter Northug!

Första månaden i Big Year Härryda är över och det är dags för en första summering. Det visar sig att jag har gjort en klassisk Petter Northug-start och positionerat mig så långt bak i klungan att åskådarna undrar: ”Är han ens med?”. Men Petter är alltid med. Och det är jag med, i högsta grad.

För er som inte är bekanta med Petter Northugs strategi i skidspåren går den i korthet ut på att inte bränna onödig energi i början av loppet bara för att ligga längst fram hela tiden. Det räknas ju ändå bara var man ligger när man går i mål. Och då, när det är dags för målgång, har Petter mer energi än de som gnabbats om tätpositionen under loppet. Och vinner. I alla fall är planen så skulle jag tro. Sen lyckas det ju inte alltid. Men han går alltid ut på ett taktiskt lagom sätt och ödslar ingen onödig energi i början. Ungefär så har jag också tänkt i början av Big Year Härryda 2017.

Jag skulle förstås kunnat lägga maximal energi på att klämma in alla lätta arter i början. Det finns drivor av dem, inte minst bland träd och vinterbestämbara växter. Björkar, ekar, bokar. Så även om jag sett en massa sådana arter i ögonvrån har jag inte brytt mig om att dokumentera dem än. Förutom en gran och lite vass som jag la in för att bryta växtisen. Men annars är det ingen brådska. Jag vet att jag får in ek senare. Och bok. Samma sak gäller med en del fåglar. Jag skulle kunnat maxa insatsen och försökt nå en så hög januarisiffra som möjligt, men de allra flesta av de arter jag skulle få in genom en sådan satsning hade ändå trillat in av sig själv längre fram på säsongen. Gråsparvar, spillkråkor, stenknäckar. De kommer, med 100 procents säkerhet, finnas på min lista när året är slut.

Vass i ögonvrån. Av alla växtarter jag sett i nämnda vrå under januari har jag dock bara lagt in just vass. Och en gran. Inte ens bredkaveldun, trots att den syns på bilden här. Massetjärn, 2017-01-18.

I stället har jag alltså, som Northug, gått ut i lagom takt men med ett vaksamt öga granskat vad som händer där framme i täten. Och snabbt som ögat åkt om det dykt upp någon fågelart som inte känts helt självklar att få in senare i år. Detta har resulterat i drag på arter jag aldrig förr har dragit på, nämligen smådopping, vigg och varfågel. Jag drog faktiskt till och med på en knölsvan, även om den kanske inte riktigt kvalade in bland arter som skulle vara svåra att få in senare i år. Bäst att vara på den säkra sidan. Alla ovan nämnda drag gick bra. Smådopping och knölsvan på första försöket, vigg och varfågel på andra. Sammanlagt sågs det 26 fågelarter i Härryda under januari som jag inte såg, men av dessa är det bara en som känns svår. Havsörn. Den blir riktigt lurig. Jag har bara sett det två gånger här under åtta år (en gång hemifrån och en gång från jobbet), och det handlar alltid om förbiflygande fåglar. Så där gäller det helt enkelt bara att ha tur. Eller att ligga längst bak i klungan så att man har lite översikt när örnen glider över nacken på de längst fram i täten …

Januaris arter på kartan. Rött = fåglar, grönt = växter. Övriga artgrupper syns knappt utan är dolda bakom röda pluppar.
Januari i siffror

Artsummor
Fåglar: 32 arter
Totalt: 37 arter

Procentläget
Big Year Härryda: 14,8 %
Big Year WP: 25,6 %

Totalläget
Big Year Härryda: 37 arter
Big Year WP: 255 arter

Familjeläget
Sara: 12 arter
Nils: 11 arter
Axel: 2 arter

Helt nya arter
Fåglar: 2 arter
Svampar: 1 art
Spindlar och insekter: 1 art

Transport, miljö & hälsa
Biltransport: 104 km
Gångsträcka: 22 km
Lunchpromenader: 6 st

Avstämning

Mål 1: Att slå mitt tidigare årsrekord på 111 fågelarter
Med bara en viktig art missad (havsörn) och två helt nya arter för mig på Härrydalistan (smådopping och varfågel) ser det mycket lovande ut på den här punkten!

Mål 2: Att matcha Big Year WP procentuellt.
Här är det värre ställt, men det förklaras till stor del av Northugstarten. Big Year WP-gänget har inte gått ut som Northug utan som en sprintåkare som försöker knäcka de andra tidigt i loppet. Med 32 fågelarter ligger jag på 14,8 % av Härrydas arttotal medan Big Year WP med sina 255 arter ligger på 25,6 % av WP-totalen. Jag är alltså 10,8 % efter, men beräknar i alla fall kunna ta in en del av det försprånget framöver.

Mål 3: Att matcha Big Year WP:s totalsumma med hjälp av alla arter.
Även här går det trögt, av samma anledning, men utöver fåglar har jag i alla fall noterat två för mig nya arter, presentspindel och raggskinn. Mina blygsamma 37 arter är dock inte mycket att hänga i granen jämte Big Year WP:s 255 arter. Trots att jag ju faktiskt hängt in just gran. Men det här hänger förstås också mycket på Northugstarten. Just nu har jag alltså bara sett arter motsvarande 14,5 % av Big Year WP. All time low (vilket ju i och för sig inte är så konstigt i första avstämningen, det är ju även all time high).

Mål 4: Att få med hela familjen
Trots blygsamma artantal på övriga familjemedlemmar (Sara 12, Nils 11, Axel 2) känns det ändå hoppfullt. Framför allt Nils har anammat ScoutLog-appen med positiv inställning och flera gånger självmant velat gå ut och hänga in arter med den. Grunden är lagd. Det här ska vi nog kunna bygga vidare på.

Transport, miljö & hälsa
Tack vare Northugstrategin har jag inte behövt plöja bilmil i onödan. Bara 10 mil på en månad är inte mycket att dividera om. Promenadmässigt är jag nöjd med dryga två mil, varav ungefär hälften tillryggalagts under sex lunchpromenader på jobbet. Jag hade med all säkerhet inte tagit mig de här pauserna på jobbet den här årstiden utan Big Year Härryda som morot. Godkänt!

Aktuella bilder
2017-01-19 / X=28 / Smådopping vid Sjöholmen, Landvettersjön. Årets första helt nya Härrrydaart.
2017-01-25 / X=32 / Varfågel vid Bråta, Mölnlycke. Årets andra helt nya Härrydafågelart.
2017-01-28 / X=36 / Presentspindel på husväggen hemma i Mölnlycke. Ny spindelart för mig (har inte försökt artbestämma någon tidigare).