Så här förkortar du handtaget på ditt stativhuvud – steg för steg

Det ser kanske inte ut att vara så himla stor skillnad. Men skillnaden i handhavande är faktiskt enorm. Dagens tips: Kapa!

Har du köpt en nytt stativhuvud? Eller kör du fortfarande med handtagets originallängd på ditt gamla huvud? Då är det dags att ta fram sågen och kapa handtaget till den ultimata skådarlängden. Allt du behöver är en bågfil, ett skruvstäd och en fil. Och ungefär 23 minuter. Så här gör du!

Den här steg-för-steg-guiden är publicerad i anslutning till den här posten där jag förklarar varför du ska kapa handtaget på sitt stativhuvud till en mer skådarvänlig längd. Läs den först om du inte redan har gjort det. Sedan är det bara att köra igång. Vi börjar med att mäta ut hur mycket du bör såga av.

1. Hur mycket ska man såga av?

För att veta hur mycket du ska såga av behöver du mäta ut var handtagets framkant ska hamna efter kapningen. Och här gäller det att tänka på att inte kapa för mycket. För det första vill du nämligen kunna få plats med din tumme mellan handtagets framkant och stativhuvudets början, eftersom det erbjuder en mycket behaglig styrposition (se bild i den länkade posten ovan). För det andra får inte handtaget komma så långt fram att det hamnar över styrspakens böjda del, för då kommer det inte sitta bra. På det huvudet jag kapade i det här fallet (ett Manfrotto 700RC2) är den optimala positionen vid den gröna pilen i bilden nedan. Här vill vi att handtagets framkant ska ta slut efter kapningen. Mät avståndet härifrån och fram till handtagets nuvarande framkant. Beroende på modell brukar det handla om 10-15 cm. Anteckna detta avstånd noga, det är det som avgör hur många centimeter du ska såga av från styrspaken (och när du väl dragit av handtaget kan du inte mäta det exakt längre eftersom du inte från utsidan kan se hur djupt in i handtaget styrspakens metallrör går).

Tänk på att inte kapa för mycket. Din tumme ska kunna få plats mellan handtagets nya framkant och huvudets början.
2. Dragkampen

När du har mätt upp hur många centimeter som ska sågas av är det dags att bekänna färg. Nu ska handtaget dras av. För att det här ska gå måste handtaget sitta ordentligt fast. Det går inte att ha det kvar på stativet och bara dra. Skruva loss handtaget från huvudet och fäst det i ett skruvstäd. Tänk på att skydda styrspakens metallrör med kartong eller liknande så att du inte repar det.

Var försiktig när du spänner fast styrspaken så att du inte repar den i skruvstädet.

Ok, då kör vi! Det är du mot handtaget. Dragkampen kan börja! Beroende på modell kan det här steget vara alltifrån ganska lätt till sjukt jobbigt. Hur svårt det är beror bland annat på hur själva handtaget är fäst på styrspaken. Oftast är det faktiskt bara påtryckt med lite silikonfett under, och då går det ganska lätt att dra loss. Har du turen att ha ett sådant handtag framför dig spelar tekniken mindre roll, då kan du få loss det genom att bara klämma åt runt handtaget med händerna och dra allt vad du kan samtidigt som du kanske vrider lite åt höger och vänster.

Om du däremot inte har turen att ha ett lättavdraget handtag blir du tvungen att byta strategi. När man klämmer åt runt handtaget för att dra av det blir det nämligen mycket svårare, eftersom man ju klämmer åt runt handtaget samtidigt som man drar (och därmed hjälper till att hålla fast handtaget samtidigt som man försöker få loss det). Det som istället brukar vara det magiska tricket är att ställa sig så att handtaget pekar rakt in mot magen, kupa händerna runt det (utan att klämma åt runt det) och kröka fingrarna bakåt, in mot din mage så att fingerspetsarna hamnar på handtagets framkant utmed röret (där de gröna pilarna pekar på nedanstående bild). Det kan kännas som att man inte kommer få mycket kraft med ett sådant klent grepp, men eftersom all kraft här kommer i precis rätt riktning kan det ändå göra underverk med vilket segt handtag som helst.

Det bästa är att stå så man drar handtaget rakt in mot magen, och att inte klämma runt handtaget utan med krökta fingrar pressa det mot sig som de gröna pilarna visar.

I samband med den här fotosessionen kapade jag faktiskt tre handtag. Två av dem var handtag till nyinköpta Manfrotto 700RC2-huvuden, och de var båda ganska lätta att dra av oavsett metod. Men sen hade jag ett 5-10 år gammalt Manfrotto 501HDV som jag också skulle kapa. Och det handtaget satt som berget. Med greppa-och-vrida-och-dra-metoden hände precis ingenting, trots flera minuters slitande med maximal kraft. Det rörde sig inte. Men med krökta-fingrar-metoden gick det galant och handtaget gled av ganska lätt. Ett annat tips som dök upp i kommentarerna till den här posten är att doppa handtaget i hett vatten en liten stund innan man börjar dra. Då ska handtaget glida av lättare sedan, så det kan helt klart vara värt att testa om du har ett segt handtag.

På vissa stativhuvuden, till exempel Gitzos huvuden, sitter det vadderade handtaget inte direkt på styrspakens rör, utan på en extra hylsa av metall eller hårdplast som sitter utanpå styrspaken. Då gäller det att få med sig hela hylsan av, inte bara det vadderade handtaget. Men det går det också. För mig gick det i alla fall fint på mitt gamla Gitzo G2380-huvud när jag kapade den spaken någon gång för 10-15 år sedan.

3. Kapningsdags

Allt härifrån och framåt är rena barnleken. När handtaget är av mäter du från styrspakens ytterkant upp det antal centimeter du tidigare mätt fram att du skulle ta bort. Ta fram en bågfil och såga av så rakt du kan.

Såga av det antal centimeter du mätt upp sedan tidigare med en bågfil.

Vänd nu ditt förkortade handtag i skruvstädet så att din nyavsågade yta pekar rakt uppåt. Som synes är den full av metallflisar och vassa kanter. Det är inte bra för insidan på ditt handtag. Använd en metallfil och fila kanten jämn. Snedställ gärna filen så att röret får en avsmalnande profil, så minimerar du påfrestningen på insidan handtaget.

Sågytan blir vass och flisig när du kapat styrspaken och kan lätt skada handtaget inifrån om det inte åtgärdas.
Jämna till kanten med en metallfil. Vinkla filen snett så att röret får en avsmalnande profil.
När kanten ser ut så här är du redo att sätta på handtaget igen.
4. På med handtaget igen

Nu är vi nästan i mål. Nu ska bara handtaget på igen. Handtag som var lätta att dra av brukar också vara relativt lätta att sätta på igen, eftersom de uppenbarligen glider ganska lätt mot styrspakens yta. Svåravdragna handtag kan dock vara lite krångliga att få på igen på grund av friktionen, och är det så kan man lägga på lite (jättelite!) silikonfett på styrspaken. Det brukar göra susen. Men om du känner att du behöver göra det, använd oändligt mycket mindre fett än du tror borde räcka. Räcker det inte, ta pyttelite till. Och så vidare. Du vill nämligen för allt i världen inte råka ta för mycket, för även om du då förstås får på handtaget hur lätt som helst kommer det inte sitta särskilt bra sedan. Jag gjorde det med mitt allra första handtag som jag kapade 1989, och det gled runt lite halvlöst i många år efter det.

För bästa grepposition, skruva fast handtaget så att det pekar maximalt ut åt sidan sett uppifrån (eller möjligen lite snett utåt/uppåt). Vinkla det inte rakt nedåt som de ofta sitter när man köper dem. När man har så här kort handtag blir det oftast för trångt att ha det vinklat nedåt, men maximalt sidovinklat blir det ett perfekt grepp.

När handtaget är påtryckt igen är det bara att skruva fast det. Vrid det så att det pekar maximalt åt sidan, inte nedåt.

Sedan är det bara att skruva på tuben igen och njuta av dina nya fina greppmöjligheter. Mina två favoritgrepp med kort handtag finns på bild i ovan nämnda post. Pröva dem, eller håll hur du vill. Nu har du i alla fall ett optimalt skådarhandtag på ditt stativ!

Dagens soundtrack: The Blue Boy – Remember me (Sure is pure 7 inch edit). Perfekt exempel på när den förkortade 7-tumsversionen är bättre än den för långa 12-tumsversionen. Precis som ett förkortat stativhandtag! Grym låt i och för sig, oavsett längd.

Kommentarer

Instagram