Skådaranpassa ditt stativhuvud med ett kortare handtag

För långt! Oavsett tubens storlek får man bäst skådarergonomi med ett kortare handtag än så här.

Så gott som samtliga stativhuvuden på marknaden levereras med alldeles för långa handtag för fågelskådning. En del skådare löser det genom att ta bort handtaget helt, men det finns faktiskt en finess i att istället förkorta det och ha det kvar.

De stativhuvuden vi fågelskådare använder på våra stativ är så kallade videohuvuden. Som namnet antyder är huvudmålgruppen för dessa huvuden inte fågelskådare som vill haka på en tubkikare på huvudet, utan personer som vill videofilma. Lyckligtvis är både vi och filmarna ute efter i grunden samma egenskaper: lagom mjukt motstånd, hackfri panorering och stadig bild. Det är bara en sak som skiljer. Som filmare vill man ha ett långt handtag (helst jättelångt) så att man på behagligt avstånd kan betrakta sin display och samtidigt ha överblick över filmsituationen. Som fågelskådare vill man istället stå så nära stativet som möjligt – helst i princip inuti det för att bekvämt kunna lägga ögat på okularet – och då är ett långt handtag helt värdelöst. För även om man lyckats vinkla det så att man inte får lungan punkterad stöter man ändå då och då alltid till ett för långt handtag och tappar det man hade inställt i tuben.

Även om man lyckats vinkla det så att man inte får lungan punkterad stöter man ändå då och då alltid till ett för långt handtag och tappar det man hade inställt i tuben

En del skådare löser som sagt detta genom att köra helt utan handtag och bara fatta ett stadigt tag med båda händerna runt huvudet. Detta funkar på det stora hela ganska bra, men jag tycker det finns en hel del situationer när ett handtag ändå gör handhavandet bättre – till exempel vid snabba panoreringar, eller om huvudet är relativt litet och därmed inte erbjuder så mycket yta att vila händerna på. Dessutom ger ett handtag alltid fler greppmöjligheter vilket gör att man kan variera sina handpositioner mer, och det är inte så dumt vid långa tubknutna skådarpass.

Greppmöjligheter med kort handtag

Mina greppfavoriter med kort handtag är ett enhandsgrepp underifrån och ett omfamnande tvåhandsgrepp, och för att illustrera dessa tog jag på mig ett par kliniska labbhandskar och visade hur jag oftast håller för att utnyttja fördelen med ett kort handtag. Och nu tänker ni förstås: Va, skådar han med labbhandskar? Det verkar ju jätteopraktiskt. Och jag håller med. Jag skådar aldrig med labbhandskar. Men för att få komplett testlabbskänsla och ingjuta större förtroende finns det inget som går upp mot ett par härliga blåa nitrilhandskar. Det här inget humbug utan resultatet av många års klinisk prövning i fält.

Hur som helst, i enhandsgreppet håller du handen runt handtaget rakt underifrån, med tummen på insidan och övriga fingrar på utsidan (precis som om du hade lyft upp en skidstav så att din hand hamnar precis vid axeln med staven pekandes framåt). Vänsterhanden kan man hålla runt huvudets vänstra sida eller på tubens skärpeskruv. Detta är det grepp som är bäst vid snabb panorering, för handtaget ger dig en helt annan kraft i rörelsen än du kan få med omfamningsgreppet både med och utan handtag, eller om man behöver jobba mycket med skärpan eftersom hela styrningen sker med högerhanden.

I enhandsgreppet underifrån styr man helt och hållet med högerhanden. Vänsterhanden kan man hålla på huvudets skruvreglage (som på bilden) eller på tubens skärpeskruv.

I tvåhandsgreppet låter du högerhanden glida fram från ovanstående position så långt fram det går, så att den lilla öppna delen av styrspaken framför själva handtaget hamnar i ditt tumgrepp (så att tummen kniper över styrspaken och övriga fingrar omfamnar styrspakens fäste/högerdelen av huvudet). Eftersom det här inte ger alls samma kraft i panoreringen som när du håller ute på handtaget håller du samtidigt vänsterhanden kupad runt vänster del av huvudet, över skruvreglagen och sköter panoreringen med ungefär lika stor kraft från både höger och vänster hand samtidigt. Vid normal slöskådning är nog detta det grepp jag använder mest, trots sämre panoreringsförmåga och längre till skärpeskruven. Men det är en skön avslappnad hållning.

I tvåhandsgreppet får du inte lika mycket kraft och använder därför båda händerna lika mycket när du panorerar. Tack vare tumgreppet runt styrspakens främre del får du dock mycket bättre grepp än om du inte hade haft något handtag alls.

Det här tvåhandsgreppet är ganska likt det grepp man använder om man kör helt utan handtag, men fasthakningen av tummen runt styrspaken gör att du får mycket bättre grepp än utan spak på de flesta huvudmodeller. Och dessutom kan du när som helst låta högerhanden glida bak till enhandsgreppet om du plötsligt behöver göra en snabb panorering.

Så här gör du!

Sammantaget tycker jag att dessa två greppmöjligheter gör det värt att ha kvar sitt handtag, bara man fått det till rätt längd. Hur du gör för att kapa ditt handtag och hur mycket du ska ta av hittar du i min detaljerade steg-för-steg-guide. Resultatet blir ett handtag med så kort längd att det inte längre är i vägen, men fortfarande erbjuder bra greppmöjligheter. Allra bäst funktion tycker jag man får genom att vinkla det kortade handtaget maximalt åt sidan eller möjligen svagt snett uppåt/utåt, inte rakt nedåt som de ofta sitter monterade när man köper dem (se steg-för-steg-guiden för bild). Alltså: Kör du fortfarande med originallängd på handtaget? Ta fram sågen och sätt igång. Det tar inte mer än 23 minuter att få ett perfekt handtag. Lycka till!

Dagens soundtrack: The Blue Boy – Remember me (Sure is pure 12 inch remix). Perfekt exempel på när en 12-tumsversion faktiskt är för lång för sitt eget bästa. Precis som ett stativhandtag! Och så Blue Boy då, som mig själv i labbhandskar. Grym låt i och för sig, oavsett längd.

Kommentarer

Instagram