Barnmobilen, klippmobilen eller kort och gott den perfekta enkla mobilen

Vattentät, billig och riktigt bra – Motorola Moto G3! Här utan skal med ett ypperligt barnskal i bakgrunden.

I somras gick vi från en tydlig våra-barn-ska-inte-ha-några-mobiler-på-flera-år-uppfattning till shit-barnen-måste-ha-var-sin-Pokémonmobil-genast-läge inom loppet av några veckor. Det slutade med att vi köpte två Motorola Moto G3-telefoner, och de har varit helt grymma. När jag nu såg att de reas ut för 999 kronor på CDON inser jag att det är högoktanigt tipsläge.

Det var alltså i somras det hände. Pokémon GO spräckte alla våra illusioner om en sen introduktion av mobiler i våra barns liv, och plötsligt kände vi att det var läge. Inte bara för att barnen hotade med repressalier annars, utan för att det plötsligt kändes bra. Och för att jag plötsligt fick lite planer för hur vi med mobilernas hjälp skulle kunna locka inte bara till Pokémonjakt, utan också fågeläventyr och geocaching (hittills har det lyckats ganska bra, men det återkommer jag till i en annan post). Kravlistan såg ut så här: vattentåliga, hyfsat stöttåliga med lämpligt skal, tillräckligt bra prestanda. Det blev inte många modeller kvar. Men Motorola Moto G 3 matchade allt, och visade sig strålande! Så här tipsar jag nu om en perfekt barnmobil, eller bara en bra bruksmobil för vem som helst, för en tusenlapp plus ett ypperligt barnskal för en hundring till. Här följer plus, minus och några tips i punktform:

Plus
 • Stor bra skärm med tillräckligt hög upplösning och utmärkta touchegenskaper, enkel att skriva på
 • Vattentät (IP67) utan att det krävs luckor för ladd- eller hörlursuttag
 • Tunn och smidig med bra ytstruktur på baksidan (typ finräfflad plast som ger bra grepp även utan skal)
 • Dubbla lysdioder = riktigt bra som ficklampa
 • Tillräckligt nytt operativsystem för att hålla några år till – levereras med Android 5 (Lollipop) men uppgraderas automatiskt till Android 6 (Marshmallow)
 • Inget laggande vid Pokémon GO, flyter på minst lika bra som på min fyra gånger dyrare Sony Xperia Z5 Compact
 • Bra batteritid (också det snäppet vassare än min)
 • Helt OK kamera
Baksidan är ruggad, greppvänlig och utbytbar även om man vill köra utan skal, och de dubbla dioderna i blixten gör att ficklampan är riktigt bra.
Minus
 • Saknar gyroskop vilket i Pokémon GO-sammanhang innebär att det inte funkar att luta mobilen för att få den att aktivera den strömsparande skärmsläckaren … men jag undrar hur stor skillnad den gör, för den här mobilen håller ändå längre än min Sony Xperia Z5 Compact trots att jag kör med skärmsläckaren – inget minus för oss egentligen alltså, men det kan kanske ställa till det i vissa andra appar/spel (Google Cardboard funkar till exempel inte)
 • Bara 8 GB internminne och ingen plats för minneskort (lite snålt, men eftersom vi inte låter barnen proppa dem fulla med appar och mest använder dem till ovan nämnda aktiviteter räcker det gott och väl och ger plats till tusentals bilder)
För fumliga barnhänder är ett bra skal bra. Det här Hybrid Kickstand-skalet har rejäl gummilist som skyddar glaset även om den faller med skärmen nedåt.
Tips
 • Ska du lägga telefonen i ett par barns händer, köp till ett sånt här Hybrid Kickstand-skal för en hundring så får du ett riktigt bra stöttåligt skal med upphöjd gummikant som skyddar glaset om den faller med skärmen nedåt – vilket våra gjort i asfalt flera gånger utan en skråma (då slipper man dessutom sätta på sån där skärmfilm som försämrar prestandan)
 • Som alla Androider blir telefonen grymt mycket bättre med Nova Launcher istället för standardlaunchern (kanske återkommer till den i någon annan post, men den är ypperlig för både prestanda, utseende och anpassningsbarhet och ytterst lätt att installera)
 • Vi låter inte barnen ha dem som telefoner som de har med sig jämt och ständigt än, utan vi har dem i princip bara till Pokémon GO och naturrelaterade dokumentationsaktiviteter (mer om det i en annan post), plus kanske lite geocaching och lite annat då och då – då krävs det inga monsterabonnemang, utan vi klarar oss bra på 0,5 GB data per månad vilket man till exempel kan ha som löpande prenumeration på ett Comviq kontantkort för 30 kronor i månaden
Fyndläge

Som sagt. Vi har haft två sådana här i över ett halvår nu, och de har gått varma ett par dagar i veckan och funkat utan problem hela tiden. Vi köpte våra för 1650 kronor styck, vilket redan det var hur prisvärt som helst, så nuvarande prisläge för 999 kronor är rena rama kapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.