En bokrecension i tre delar

Klicka för att visa i färg. Det är extremt viktigt med färg just här. Titta i näbben! Galet.

Ni kanske minns incidenten med lövsångaren jag inte kunde skilja från gransångare på altanen i somras? Den efterföljande FB-diskussionen ledde till en mindre 45-årskris där jag hyperventilerande fick lära mig vad ytterfansinskärning är, och slutade med att jag i 45-årspresent önskade mig en sex kilo tung fågelbok på 1300 sidor med jättedetaljerade beskrivningar av alla kända dräkter hos alla tättingarter i WP. Handbook of Western Palearctic Birds Volumes I & II av Shirihai & Svensson.

Nyligen testade jag den på en ung ärtsångare som jag också blev lite osäker på (på samma altan för att utesluta felkällor). Från det här fälttestet kan jag dra tre slutsatser: 1. Boken verkar fungera. Ärtsångaren var just en ung ärtsångare. Inga ytterfansfadäser. 21 bilder, en kilometer text, mått och vingformler hjälper. Bra. 2. Rosenstarar är blåa inuti näbben! Det har inget med ärtsångaren att göra, men det framgår av den gapande rosenstaren på omslaget till volym två. Detta är helt nytt för mig. Rosenstaren i Fågelguiden har näbben stängd. Det är en gåta varför Fågelguiden stängt in en så extremt snygg färg i näbben. 3. Tryckdoften är en besvikelse. Lite för frän och lätt huvudvärksframkallande, vilket förstås drar iväg tankarna till musiktidningen Sonic på 00-talet. Men så illa var det inte här som tur var. Sonic fick jag alltid tung huvudvärk av efter några minuter, precis som Filter, Offside och andra alster från Trydells tryckeri i Laholm. På den tiden kunde jag utan problem plocka fram en slumpmässig tidskrift på Pressbyrån och direkt avgöra om den var tryckt på Trydells eller inte. Får testa om det går fortfarande vid tillfälle.

På det stora hela är jag alltså nöjd, men synd ändå med tryckdoften. Jag hade garanterat dragit fram den oftare om den prickat in en topptryckdoft. Som Fågelguiden, som jag faktiskt ofta drar fram enbart på grund av lukten. (Andra upplagan. Första har tappat sin doft. Det är bedrövligt att så väldoftande böcker kan tappa sin doft. Det pratar vi inte om.)

Dagens soundtrack: U.S.U.R.A. – Open your mind. Skivomslaget avslöjade inget, men videon innehåller en del blått. Precis som rosenstaren. Morfning var nytt. Videon är fantastisk. Och hunden!

Kommentarer

Instagram