Steg ett avklarat – 899 GB uppladdat till Lightroom CC

Tre dygn tog det ungefär att ladda upp 899 GB bilder till Adobes servrar. Men den protesterar lite väl tidigt över att utrymmet nästan är fullt.

Efter att ha tecknat ett årsabonnemang på Lightroom CC i fredags var det dags för uppladdning. Tre dygn och 899 GB senare är jag redo för nästa steg, men jag stötte på ett par små frågetecken längs vägen.

Det första problemet visste jag förstås redan om. Jag har för mycket bilder. Närmare bestämt drygt 1,2 TB, och i grundplanen för Lightroom CC ingår ”bara” 1 TB. Det går att köpa till 1 TB till för dubbla priset, men det kände jag inte riktigt för av den enkla anledningen att jag gärna vill komma igång med det ordentliga gallrande som uteblivit så många år och som är roten till den översvällda katalogen. Därför valde jag istället att ladda upp så mycket jag fick plats med, vilket blev allt från 2012 och framåt. Bilder äldre än så får ligga i kö och vänta tills jag antingen kommit igång ordentligt med gallrandet, eller kapitulerat och köpt mer utrymme. Hur som helst, här följer en liten kort rapport om ett par småsaker jag stötte på under uppladdningen.

Fortsätt läsa ”Steg ett avklarat – 899 GB uppladdat till Lightroom CC”

Välkommen tillbaka, Pär Lydmark!

Välkommen tillbaka, Pär Lydmark! Tack, Adobe! Varför sa ni inte det här med en gång?

Ha! Jag är tillbaka, hos Adobe! Vem hade trott det? Inte jag i alla fall. Men efter åtta år med Lightroom och två år med Darktable insåg jag att det inte är själva programmets funktioner som är problemet för mig. Det är placeringen. Jag måste ut i molnet, och känner mig grymt lättad.

När Lightroom var nytt 2007 var jag eld och lågor. Som ni kunnat läsa om i en tidigare post gick jag ut hårt, trodde på allvar att jag äntligen hittat lösningen för mina bilder, och satte igång. Men med facit i hand var det aldrig det. Sedan trodde jag Darktable skulle vara lösningen eftersom det erbjöd mig det jag saknat redigeringsmässigt i Lightroom. Men … det var inte det heller. Samma problem kvarstår: jag sätter mig ändå aldrig frivilligt vid datorn för att redigera eller gallra längre, trots att det blir bra när jag väl gör det. Att Darktable löst det mesta av det jag var missnöjd med i Lightroom hjälpte alltså ingenting. Den enda bildredigering jag med glädje ägnat mig åt det senaste året har jag gjort i olika mobilappar. Och det var där någonstans en helt ny insikt började ta form, som landade i molnet och Lightroom CC.

Fortsätt läsa ”Välkommen tillbaka, Pär Lydmark!”