Välkommen tillbaka, Pär Lydmark!

Välkommen tillbaka, Pär Lydmark! Tack, Adobe! Varför sa ni inte det här med en gång?

Ha! Jag är tillbaka, hos Adobe! Vem hade trott det? Inte jag i alla fall. Men efter åtta år med Lightroom och två år med Darktable insåg jag att det inte är själva programmets funktioner som är problemet för mig. Det är placeringen. Jag måste ut i molnet, och känner mig grymt lättad.

När Lightroom var nytt 2007 var jag eld och lågor. Som ni kunnat läsa om i en tidigare post gick jag ut hårt, trodde på allvar att jag äntligen hittat lösningen för mina bilder, och satte igång. Men med facit i hand var det aldrig det. Sedan trodde jag Darktable skulle vara lösningen eftersom det erbjöd mig det jag saknat redigeringsmässigt i Lightroom. Men … det var inte det heller. Samma problem kvarstår: jag sätter mig ändå aldrig frivilligt vid datorn för att redigera eller gallra längre, trots att det blir bra när jag väl gör det. Att Darktable löst det mesta av det jag var missnöjd med i Lightroom hjälpte alltså ingenting. Den enda bildredigering jag med glädje ägnat mig åt det senaste året har jag gjort i olika mobilappar. Och det var där någonstans en helt ny insikt började ta form, som landade i molnet och Lightroom CC.

Fortsätt läsa ”Välkommen tillbaka, Pär Lydmark!”

Från Lightroom till Darktable och en bättre bildredigering

Det finns alternativ till Lightroom. Och de är inte bara billigare, de är dessutom bättre!

Adobe har precis meddelat att Lightroom från och med nu blir en ren prenumerationstjänst. Jag hade det här på känn för över ett år sedan, och började leta alternativ. Idag använder jag Darktable och är minst lika nöjd, helt utan kostnad.

Det fanns en tid när jag var helt såld på Photoshop, InDesign och Lightroom. Men när allt skulle göras till prenumerationstjänster började jag dra öronen åt mig. Inte egentligen för själva månadskostnaden, utan för följden av det; om jag slutar prenumerera kommer jag inte längre kunna ha full åtkomst till de filer jag redigerat och jobbat med i programmen trots att jag betalat för mig när jag använt dem. Jag skulle bara kunna öppna dem, men inte justera något. Det kändes inte bra, så jag började se mig om efter alternativ. 

Fortsätt läsa ”Från Lightroom till Darktable och en bättre bildredigering”

Bloggpremiär: Den fallna utopin från 2010

”167 gåsbilder från en och samma dag? Här behöver det gallras …”. Det fanns ingen hejd på hurtfriskheten 2010.

I nummer 1/2010 av Fåglar på Västkusten fanns en artikel om bildsortering och backup.  Men att följa den hurtfriska artikelns tips visade sig omöjligt. Artikelns författare? Jag. Vet jag bättre nu? Det får den här bloggen utvisa med tiden.

Artikeln ”Bildgalleri utan bildhaveri” i Fåglar på Västkusten 1/2010 kan vara något av det mest komiska jag skrivit. I alla fall i efterhand. Då tycks jag på riktigt ha trott att det skulle vara möjligt att leva upp till den oerhörda optimism jag lät påskina i artikelns text. På artikelns fjärde sida hittar vi till exempel följande bildtext full av glada tillrop: ”Det här är min bästa bild på fiskmås, men eftersom jag inte på rak arm minns när den togs skulle det kunna ta ett tag att hitta den på hårddisken. Eftersom bilden är märkt med nyckelord tar det dock bara några sekunder. En sökning i bildsorteringsprogrammet på fiskmås räcker för att göra letandet enkelt, men kombinerar man dessutom sökningen med vallda sandö där bilden togs och betyget fem stjärnor (vilket jag bara sätter på de allra bästa bilderna) behöver man inte ens leta igenom övriga fiskmåsbilder. Då blir det bara den här träffen. Smidigare än så kan det inte bli.”

Fortsätt läsa ”Bloggpremiär: Den fallna utopin från 2010”